Câți cetățeni vor avea drept de vot la alegerile din acest an? Lucruri esențiale ignorate de autorități și de presă!

0
0
Publicat:

Scandalurile încăierărilor pentru prinderea listelor electorale de partide și de stat în cadrul comasatei alianțe PSD-PNL naște numeroase nemulțumiri și revolte în teritoriu, acolo unde mulți răman pe dinafară în favoarea dușmanilor de partid din trecut!

Reacția marilor lideri de la București este de tot rasul, iar rezolvările sunt pe măsură!

"Ultima revoltă pe care am prins-o cred că e cea din 1907, de atunci n-am mai prins nicio revoltă. Lăsând gluma la o parte, sunt două partide vii (PSD și PNL - n.r.). Se întâmplă lucruri și în PNL, și în PNL, sunt partide care au o anumită dinamică, sunt orgolii, nemulțumiri, dar există decizii politice pe care liderii și le asumă", a spus Ciolacu, întrebat cum comentează revolta din PNL în ceea ce privește împărțirea județelor pentru alegerile locale.

Oare care va fi următoarea revoltă politică pe care o va prinde Ciolacu, după alegeri?

Pe lângă aroganțele de mare șef politic al PSD, care vor trece inevitabil ca și gloria de moment a Ciolacului, în realitate lucrurile merg cu repeziciune către primele alegeri programate pe 9 iunie, alegerile locale și europarlamentare.

Pe măsură ce se anunță candidații, în special pentru marile orașe, apar inevitabil nemulțumirile, contestațiile, plangerile, amenințările în instanță la adresa unora sau altora dintre așa zișii favoriți!

Cei mai mediatizați din acest punct de vedere sunt candidații la București, Cătălin Cîrstoiu și Cristian Popescu Piedone, dar și unii dintre actualii primari de sectoare, cum ar fi Robert Negoiță și Clotilde Armand.

Pe moment, atenția opiniei publice este îndreptată de media mai mult sau mai puțin părtinitoare pe candidaturile în sine, pe dezvăluiri și atacuri, pe mizerii, schelete în dulap și deloc spre proiecte, programe, dezbateri de idei, spre lucruri care ar putea fi făcute în interesul bucureștenilor și pentru Capitală!

Dintre actualii candidați doar actualul primar general Nicușor Dan, își vede liniștit de treabă, de campanie, cu realizări și proiecte concrete, în ciuda faptului că este boicotat și tocat zilnic atat în consiliul municipal cat și în presă!

Dacă acum toți ochii sunt pe candidați și posibilii caștigători, nimeni nu ia în calcul cel mai important lucru care va fi hotărator la urne: Alegătorii!

Cați cetățeni cu drept de vot vom avea la alegerile din 2024 față de alegerile din 2020?

Care este structura actuală a electoratului, ținand cont că am trecut printr-o pandemie care a micșorat numărul alegătorilor care votau traditional cu cele două partide mari din Romania, PSD și PNL, actuala alianță?

Cați tineri au împlinit 18 ani în ultimii cinci ani și au ajuns la varsta la care au drept de vot?

Care este nivelul de educație și de responsabilitate, de conștiință al actualului electorat, în special al tinerilor și ce așteptări au aceștia de la politicienii actuali?

Cați dintre aceștia vor ieși la vot și vor vota în cunoștință de cauză, informați correct și nemanipulați despre procesul democratic și importanța votului lor?

Cat de mare este impactul alegătorilor care accesează rețelele sociale controversate față de impactul alegătorilor tradiționali informați de televiziune, de presă în general?

Cați romani cu drept de vot vom avea la momentul alegerilor în Diaspora și cum pot aceștia să-și exercite dreptul constituțional?

Sunt foarte multe lucruri importante, esențiale de știut, care privesc și influențează alegerile, pornind de la respectarea legilor electorale și pana la informarea corecta, nemanipulativa, a cetătenilor cu drept de vot în Romania și a cetățenilor romani care votează în strainatate!

Ori tocmai la acest capitol al informării corecte, al educației din punct de vedere electoral al cetățenilor cu drept de vot nu se face nimic în prezent, în Romania, nici de către autoritățile îndrituite, nici de mass media, nici de organizațiile neguvernamentale cu activități în domeniu!

Acum, toți ochii sunt ațintiți spre circul politic, spre intoxicarea și manipularea electoratului de către partidele politice și candidați, nu spre informarea, educarea și responsabilizarea electoratului, ceea ce este un lucru toxic ce poate vicia grav rezultatele alegerilor!

Pe de altă parte, sondajele în avalanșe comandate și realizate după interesele partidelor și candidaților, sondaje care prea puțin reflectă realitate, atitudinea și preferințele romanilor la urne, contribuie la distorsionarea rezultatelor alegerilor care constituie esența democrației!

Oare cați dintre cei aproape 19 milioane de romani se vor prezenta la urne și cați dintre aceștia vor vota în cunoștință de cauză, independenți și responsabili?

Conform unui comunicat de presă, ”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunța opinia publică faptul că numărul  total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 ianuarie 2024 este de 18.944.583, cu 3.464 mai puțini față de ultima informare publică realizată de AEP pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 decembrie 2023 figurau în Registrul electoral 18.948.047 de alegători români.

Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia și a importului de date de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) .”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite